Araştırma Öneri Formatı
BAŞLIK
PROJEYE GİRİŞ
- Giriş(Etiket Koymadan): İki veya üç paragraftan oluşur ve problem durumunu ortaya koyar. Nitel çalışmalarda fenomen ve araştırma ortamını açıklarken, nicel çalışmalarda değişkenler ortaya konur ve araştırmanın yürütüleceği ortamı anlatır. Bu alt bölümde başlık kullanılmaz.
- Çalışmanın Amacı: Çalışmanın amacı kabaca belirtilir, bir kaç alıntı ile literatür kısaca tartışılır. Kısa bir gerekçelendirme yapılır.
- Araştırmanın Önemi: Literatür ile ilişkilendirerek çalışmanın değeri okuyuculara gösterilir.
- Tanımlar: Çalışmada kullanılan fenomen veya değişkenlerin tanımları verilir. Çalışmada kullanılan metodoloji ve verileri kimin toplayacağı da belirtilir.
- Özet: Projeye giriş bölümündeki alt başlıklar kısaca özetlenerek okuyuculara yukarıda okudukları hatırlatılarak literatür taramasına hazırlık yapılır.
LİTERATÜR TARAMASI
YÖNTEM ve PROSEDÜRLER
- Deney Açıklaması(deneysel çalışmalarda): Deneyler işlevsel olarak tanımlanmalıdır. Deney tasarımı, Katılımcıların tam olarak ne yapacakları, deneylerin tam olarak süreleri, kullanılacak gereçler, deney düzeyleri, deney örneklemlerinin seçilme biçimi açıklanmalıdır. Çalışmayı yürütecek olan araştırmacılar, bu araştırmacıların uzmanlıkları, deneyler için yapılacak harcamalar ve bütçe.
- Veri Kaynakları: Katılımcılardan alınan onaylar, nicel araştırmalarda katılımcıların gerekli verileri nasıl sağlayacakları, katılımcıların sayıca yeterli olduğu, katılımcıların yaş, cinsiyet vs. nitelikleri yönünden araştırma için uygunlukları ve nitel araştırmalar için veri kaynaklarının gerekli veri zenginliğini sağlayabileceği, veri toplama süresinin uzunluğu belirtilmelidir. Ayrıca veri kaynaklarının seçilme şekli verilerin kullanılma amacına uygun olmalıdır. Çalışmada belge kullanılacaksa bunlarda açıklanmalı ve veri kaynaklarına ulaşma masrafları açıklanmalıdır.
- Enstrümentasyon, Veri Toplama ve İşleme: Kullanılan gereçlerin geçerlilik ve güvenilirliğini nasıl sağladığınızı gösterin. Örneğin geçerlik ve güvenilirliği ispatlanmış hazır testler kullanabilirsiniz. Katılımcıların gelişimlerine uygun stratejiler seçin. Araçların nasıl kullanılacağını ve değerlendirileceğini belirtin. Stratejilerin önceden bir pilot grupta denenmesi yararlı olacaktır. Veri toplama araçlarınız araştırma konunuza ve ortamınıza uygun olmalıdır. Nitel çalışmalarda ham verilerin nasıl işleneceğini planlamanız ve açıklamanız gerekir. Veri toplanan tarihler, roller, yardımcı personel ve gerekirse bu personelin eğitimi ve ayrıca masraflar anlatılmalıdır.
- Veri Analizi: Toplanan verilere hangi istatistiksel testlerin uygulanacağı, hangi istatistiksel paket programın(eğer kullanılacaksa) kullanılacağı, nitel araştırmalarda kodlamaların bilgisayarla mı elle mi yapılacağı, hazır kodlar mı kullanılacağı yoksa yeni kodlar mı geliştirileceği açıklanmalıdır. Tüm bu analizleri yürütecek personelin yeterliliği ve bu iş için ayrılan bütçe ortaya konur.
- Özet: Burada yöntem bölümü özetlenmeli ve yukarıda anlatılan prosedürleriyle araştırma problemlerinin nasıl ele alındığı anlatılır.
REFERANSLAR