Araştırma sahası seçilir:

Araştırmacının amacı sahada dönen herşeyi incelemek değil, sadece özel bazı konu, sorun yada noktalara odaklanmaktır. Araştırma sınırları çalışmadan önce belirlenmelidir. Sınırlar koymanın bir yolu araştırma problemleri* kullanmaktır. Bu sorular çalışma boyunca amacımıza odaklanmamızı sağlayacaktır. Yin (1994) özel durum çalışmasına başlamadan önce "özel durum" un tanımlanması** gerektiğini söyler. Bu özel durum bir birey, grup, okul, bir program, bir programın içeriği, bir program hakkındaki kararlar, bir programın uygulanma süreci veya kurumsal değişim olabilir. "Özel Durum" tanımlandıktan sonra yapılması gereken iş "Analiz edilecek birim" i belirlemektir. "Analiz Edilecek Birim", özel durum çalışmasındaki veri kaynağımızdır. Sınırlama sürecinde karar verilmesi gereken bir diğer konuda çalışma süresi***dir. Özel durum çalışmaları genelde yıllarca gözlenebilecek dinamik konuları ele alır. Bu yüzden çalışmanın başında çalışma amacına uygun bir zaman sınırı konmalıdır.

Araştırma Problemleri:

Çalışmanın başında tanımlanan özel durum çalışması, araştırma problemleri ve çalışma süresi çalışma boyunca katı bir şekilde korunmalıdır. Çalışma esnasında ortaya çıkan başka çekici konular, sorunlar veya temalar yüzünden hedeften sapmamak için sürekli asıl tanım, problem ve süreye yeniden odaklanmak gerekecektir. Stake (1995) özel durum çalışmasının en büyük tehlikesinin bu tür cazibelere yenilmek olduğunu söylemiştir.

Araştırmacı yukarıda belirtilen üç noktada (araştırma problemleri, tanımı ve çalışma süresi) katı ve odaklı olmakla birlikte bu sınırlar içerisinde ortaya çıkabilecek yeni, sıradışı ve özgün gelişmelerede olabildiğince açık ve esnek olmalıdır. Bu dengeyi araştırma problemleri sağlar. Araştırma problemleriyse ancak bolca okuma ile oluşturulabilir. Yin (1994) yeni yetme araştırmacıların literatürü yanıtlar için, deneyimli araştırmacıların ise daha keskin ve belirgin sorular için taradığını ifade etmiştir.

Çoğu özel durum çalışması arkaplan araştırmasıyla şekillenen en genel problem ve bu probleme odaklı 15-20 soruluk bir alt problemler listesiyle başlar. Bu sorular zamanla daraltılarak 3-4 soruya indirilmelidir. Özel durum çalışması evrimsel bir süreç olduğu için bazı yeni alt problemler benimsenip eski bazı alt problemler değiştirilebilir. Ancak temel araştırma probleminin odağından sapmamak gerekir. Araştırma yürütülürken başlangıçta planlanmayan bir şey ortaya çıkacak olursa araştırmacının hedeften sapmadan bu yeni durumlara uyum sağlaması gerekir. Bu dinamik yaklaşımla çalışmanın odağı korunurken araştırma problemlerinin uyarlanmasıda mümkün olur (Patton ve Westby, 1992).