Araştırma probleminin seçilmesi ve literatür taramaları birbirini tamamlayan ve olgunlaştıran tekrarlı işlemlerdir. Bu döngüsel süreci 5 temel adımda inceleyebiliriz:

1. Araştırma Projesine Giriş:

i- a.) Kişisel Deneyimler, b) Literatür İncelemesi veya her ikisinin ortak bir sonucu olarak bir problem durumu belirlenir.

ii- Problem durumunu çevreleyen alan bilgisinin mevcut düzeyini ve sınırlarını tayin etmek için kısa bir literatür inceleme çalışması yapılır.

2. İlk Problem İfadesinin Hazırlanması:

i- Seçim Kriterleri: Problem a.) Kişisel olarak ilgi duyduğumuz, b.) Yürütebileceğimiz ve c.)Bilim yani Eğitim açısından önemli bir durum olmalıdır.

ii- Konuyu daraltma: Yukarıdaki seçim kriterlerini sağlayan problem yönetilebilir bir düzeye daraltılmalıdır. Ancak çok aşırı daraltılırsa ilgili alan literaründen kopabilir ve önemini yitirebilir.

3. Literatür İncelemesinin Yürütülmesi:

i- Araştırma yapılacak veri tabanları seçilmelidir.

ii- İnceleme ele alabileceğimiz boyutlara küçültülmelidir. Örneğin son 5 yılda yayınlanan makaleler veya sadece online okunabilen makaleler gibi.

iii- Açıklayıcılar(descriptor) veya Anahtar kelimeler(keywords) kullanarak aramalar kolaylaştırılmalıdır.

iv- a)Kendi geliştirdiğimiz tutarlı bir not tutma sistemini kullanarak ve b)Zamanımızı planlayarak(örneğin bazı makalelerin sadece özet kısımlarını okumak gibi) literatür tarama sonucunda problem alanındaki bilgi havuzu öğrenilir.

4. İlk Taslağın Hazırlanması:

İyi bir plan yapılmalıdır. Bir gerekçelendirme düşünerek ve bu gerekçelendirme desteklenerek yapılan bir organizasyon iyi bir örnek olabilir.

i- Dört gerekçelendirmeden birisi belirlenir. Bunu belirleyen genelde literatürdeki bilgi durumudur.

ii- Belirlenen gerekçe genelden özele doğru bir hiyerarşi içerisinde ortaya konur. ,

iii- Tüm çalışma boyunca sistematik bir şekilde referanslar tutulur.

5. Problem Cümlesinin Gözden Geçirilmesi

İlk taslağın ortaya çıkmasından sonra problem durumu ifade edilişi ve içeriği açılarından yeniden değerlendirilir. Yaklaşımımızın nitel mi yoksa nicel mi olacağına karar verilir. Problem cümlesini bir amaç cümlesine dönüştürdükten sonra literatür araştırması a.) İçerik ve b.)Biçim yönlerinden gözden geçirilir.

a.) İçerik Gözden Geçirmesi: Her tema altında yeterince atıf ve bilgi olduğuna emin olduktan sonra odaklama ve birleştirme stratejileri ile atıflar azaltılır.

b.) Biçim gözden geçirmede kişisel bir organizasyon kullanmak, kelime işlemci programlar kullanmak ve yazdıklarını sesli okumak yararlı olabilir.