ÖZET

Bu kitap araştırma konusunda yeni olanlar için yazılmış, pratik ve yazarın kendi ifadesiyle ayakları yere basan bir kılavuzdur. Daha önce araştırma yapmış olanlar bu kitapta anlatılan değişik araştırma metodolojileri ve yöntemleri ile bilgi ve deneyimlerini arttırabilirler.

Kitap araştırmayı:"bilgi arttırmak yada anlamak amaçlarıyla başka insanların kasıtlı olarak incelenmesi" olarak tanımlar.

Bu amaçlı araştırmanın saiki sadece merak ve ilgi olabildiği gibi, işverenimiz yada danışmanımızın isteğide olabilir. Her durumda araştırmada ortaya çıkan sorular araştırma yaklaşımımız ve felsefemizi yani metodolojiyi belirleyecek yani hangi metodolojinin en uygun olacağı konusunda bazı ipuçları verecektir. Örneğin tutum ve davranışlar üzerinde yoğunlaşan ve derinleşen bir ilgi nitel bir metodolojinin habercisi olduğu gibi sayılar veya istatistikleri sorgulayan bir konu daha çok nicel bir yaklaşım gerekecektir.

Hiçbir metodoloji en iyi şeklinde nitelendirilemez. Her birisinin güçlü ve zayıf yönleri vardır. Ancak üçgenleme(triangulation) yaparak her iki felsefenin güçlü yönlerinden yararlanmakta mümkündür.

Metodolojimiz, yöntemlerimizi belirler. Bu kitap belli başlı veri toplama yöntemlerini özetler.

Kitap ayrıca toplanan verilerin analizi, bildiri hazırlama ve etik konularına değinmektedir.

Bir güzel haber:
Başarılı bir araştırmacı olmak hepimizin bir şekilde hatalar yaptığı bir sürekli öğrenme sürecidir.Dr Catherine DAWSON
Dolayısıyla ilk projemizde belkide aksaklıklar meydana gelecektir. Ancak yinede araştırma heyecanlı ve kazanımlı bir uğraşıdır.